Wil je jouw auto verkopen of inruilen voor een ander model, omdat je bijvoorbeeld toe bent aan een nieuwer model? Door Autovendi in te schakelen, kun je flink besparen en krijg je een betere inruildeal dan wanneer je zelf naar de dealer stapt. Zo betaal je veel minder voor je nieuwe auto. Om de kosten van de auto laag te houden, is het verstandig om ook goed te kijken naar je autoverzekering. Bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je te maken met de bonus-malus ladder die bepaalt of je korting krijgt op je premie of juist een toeslag betaalt.
Bereken je autoverzekering
De autoverzekering berekenen is de eerste stap wanneer je jouw auto gaat verzekeren. Gebruik een vergelijkingssite om op basis van jouw gegevens een inschatting te maken van de premie. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. En heb je de juiste verzekering gevonden, dan kun je die ook direct afsluiten. Hoe hoog de premie is, hangt af van een aantal factoren. Een daarvan is de bonus-malus-ladder. Deze ladder bepaalt hoe hoog de toeslag of no-claim-korting is op de basispremie van een autoverzekering. Als je een jaar geen schade claimt bij de verzekeraar, dan bouw je een schadevrij jaar op. Dit is het bonus-gedeelte van de ladder. Rijd je wel schade en claim je die, dan ontstaat er een negatief aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaal je een toeslag, oftewel malus, op de premie.
Opbouw van de ladder
Elke verzekeraar hanteert in principe zijn eigen bonus-malus-ladder. Over het algemeen bestaat de ladder uit ongeveer 20 treden die elk een specifieke korting of toeslag vertegenwoordigen. Een jaar geen schade claimen staat gelijk aan één schadevrij jaar, en daarmee klim je één trede de ladder op. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de basispremie. De korting kan oplopen tot 80 procent. Elke schade die je claimt staat gelijk aan een daling van 5 treden op de ladder. Heb je dus 20 schadevrije jaren en claim je één keer schade, dan zak je terug naar trede 15. Claim je in korte tijd diverse keren schade, dan riskeer je een flinke daling op de bonus-malus-ladder. Je kunt dan zo ver op de bonus-malus-ladder dalen dat er een negatief aantal schadevrije jaren ontstaat. Het maximum ligt op 5 negatieve schadevrije jaren. In dit geval ga je een toeslag (malus) op de premie betalen en wordt het vrijwel onmogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. De toeslag kan oplopen tot zo’n 40 procent van de premie.
Schade claimen
Het maakt verzekeraars niet uit of je grote of kleine schades claimt; elke schadeclaim staat gelijk aan een daling van 5 treden. Zijn de reparatiekosten van je auto beperkt? Dan is het verstandig om de kosten zelf te betalen, zodat je niet daalt op de bonus-malus-ladder. Als je daalt op de bonus-malus-ladder gaat de no-claim-korting omlaag en de premie omhoog. Dat bedrag is mogelijk hoger dan de reparatiekosten die je uit eigen zak betaalt.
De no-claim korting bij overstappen
Heb je schadevrije jaren opgebouwd, dan neem je die mee als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar. De nieuwe verzekeraar bepaalt dan op welke trede van de bonus-malus-ladder je terecht komt. De meeste verzekeraars hebben een opstaptrede waarop je begint. Daar worden jouw schadevrije jaren bij opgeteld. De korting die je krijgt op een bepaalde trede, verschilt per verzekeraar. De schadevrije jaren zijn beperkt geldig als je je autoverzekering stopzet en niet direct overstapt naar een andere verzekeraar. Goed om te weten: schadevrije jaren blijven één jaar geldig wanneer je de autoverzekering opzegt. Schort je de autoverzekering op, dan blijven de schadevrije jaren 3 jaar geldig. In de Roy-database staat hoeveel schadevrije jaren je al hebt opgebouwd.
Categorie : Auto verzekeringen